Tűzvédelmi szakvizsga

Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálóinak kötelező a tűzvédelmi szakvizsga!

2013. május elsején az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálóinak megkeseredik a szájában a sör és a virsli, ha nem készülnek fel előre erre a napra.

2012. decemberében módosult a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet, "A tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól" , és ez előírja, hogy 2013. május elsejétől ezt a tevékenységet csak érvényes tűzvédelmi szakvizsga birtokában lehet végezni. Ez alól csak az mentesül, aki középszintű tűzvédelmi képesítéssel is rendelkezik, pl. tűzvédelmi előadó, stb.

Némi könnyebbség, hogy a tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányító vezetőnek a foglalkozási ágak többségétől eltérően nem kell szakvizsgával rendelkeznie.

Ezt a kötelezettséget az teszi igazán hangsúlyossá, hogy még 2012. január 1-jén hatályba lépett a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet "a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról."

Ez a rendelet tételesen felsorol egyes tűzvédelmi szabálytalanságokat, melyek egy részéért egyenesen kötelező bírságot kiszabni,ilyen többek közt a
"Tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett tevékenység érvényes tűzvédelmi szakvizsga nélküli végzése, közvetlen irányítása". Ennek bírságtétele 100.000 Ft/fő!

A szakvizsgázottak névsorát az oktatásszervezőnek le kell adnia a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, a tűzvédelmi hatósági ellenőrzés alkalmával bemutatott mérési jegyzőkönyv aláíróját ebből gyerekjáték ellenőrizni. Ha a mérés időpontjában nem rendelkezett szakvizsgával a felülvizsgáló, már kötelező elindítani az eljárást, aminek a vége csak bírság lehet, nincs mérlegelési lehetősége az ügyintézőnek.

Egyébként a tűzvédelmi szakvizsga nem egy nagy befektetés, kb. fél nap alatt elvégezhető 18.000 ft/fő összegért. A bírsághoz képest egyértelmű, hogy nem érdemes kockáztatni. Mi már elkezdtük szervezni az első ilyet, a www.tuzvedelmiszakvizsga.hu oldalon már tud jelentkezni március 20-ra. (helyszín: Bp. XI Tétényi út 100/c)

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a szakvizsgát, ezen a területen (kivételesen) nem szoktak az utolsó pillanatban változni a jogszabályok, nem érdemes május elején kapkodni. (egyébként a szakvizsgát 8 munkanappal előbb be kell jelenteni, így ha a "holnapra kell" nem működik).

Mivel több villanyszerelő jelezte, hogy a kivitelezés során előfordulhat, hogy tűzgátló tömítést, átvezetést kell készítenie, de nem tudja most még eldönteni, mennyire lesz szüksége a "tűzgátló tömítések" szakvizsgára, lesz-e olyan munkája.

Emiatt kidolgoztunk egy egyedülálló ajánlatot a bizonytalanoknak: Ha már úgyis ott van a szakvizsgán, minimális plusz idő ráfordításával rögtön vizsgázzon le abból is, "ingyen"! A 4.-es foglalkozási ág szakvizsgájáért ott helyben nem kell fizetnie semmit, de persze nem is adjuk akkor oda az erre vonatkozó bizonyítványt, csak a felülvizsgálót. Később, ha úgy alakul, hogy mégiscsak dolgozik tűzgátló tömítéssel, már nem kell ismét egy teljes napot rászánnia a szakvizsgára, hanem a korábbi vizsgabizonyítványt elküldjük utánvéttel ( az eredeti 20eft részvételi díj+ 2eft utánvételi díj fejében). Persze ha már most tudja, hogy szüksége lesz a "tűzgátló tömítések" szakvizsgára, helyben is átadjuk a bizonyítványt készpénzfizetés fejében.

A szakvizsgával kapcsolatos fejleményeket, híreket folyamatosan közzétesszük a www.tuzvedelmiszakvizsga.hu oldalon.

Üdvözlettel:

Kling Péter
munkavédelmi szakmérnök
tűzvédelmi előadó

Elérhetőség:

A regisztrált oktatásszervező:
Kling Munkavédelmi Kft.
7191 Hőgyész, Ady Endre u. 15-1.

Telefonszáma:
06-70-332-8318

Oktatásszervezői regisztrációs száma: SZ029/1-2-3-4-5-6-7-12-13-14-15-16/17/2014.


Jelentkezés:

Online jelentkezési lap kitöltése

Nyomtatható jelentkezési lap letöltése


Vélemények:

"Az oktató tapasztalt, jó előadó, szívesen ajánlom kollégáknak, ismerősöknek ezt a vizsgáztatást."

Szabadosné Eta, LAING Szivattyú Kft.

"Tartalmas, kielégítő oktatást kaptunk, magas fokú szakértelemmel." Kovács Gyula, LAING Szivattyú Kft. "Az oktató tapasztalt, érthetően, lényegre törően beszélt. Előadása gördülékeny és figyelemfenntartó volt."

Kovács Tibor, LAING Szivattyú Kft.

"Számomra a tanfolyam tömör, gyors, de könnyen áttekinthető, értelmezhető volt. Az oktatón rendkívül látszott, hogy érti, amit tanít. Nagyon érthetően beszélt. A helyszín kifogástalan. Hasznosnak és tartalmasnak találtam, ajánlom másoknak."

Fritz Balázs,
Schindler Hungária Kft.

"Az oktatást feltétlenül tartalmasnak és szükségesnek találtam, az oktatókat és az előadási módszerüket is színvonalasnak és igen érthetőnek tartom."

Sinka István, Kraftszer Épületgépészeti Kft.


"A felkészítés színvonalas volt, sok új információt kaptunk. Különösen értékes volt a változások bemutatása a jogszabályok esetében. A vizsgán megjelent munkatársaimnak a gyakorlati példák ismertetése tetszett, nekem pedig - gyakorló szakembernek, aki végighallgattam a felkészítést -, az ismeretek felfrissítését jelentette. Előny volt a szervezésnél az, hogy a kihelyezett felkészítés és vizsga miatt nem kellett utaztatni a szakvizsgára kötelezetteket."

Szegfű Gyula tűzvédelemmel megbízott, Agrosystem Zrt.


Referenciák:

Tesco Globál Áruházak Zrt

Derby-Túr Bt. Mezőtúr

Nádland Kft. Budapest

Kornétás Kft. Bp.

Schindler Hungária Kft. Bp.

AMRI Zrt. Budapest

Máltai Szeretetkórház Vác

"Micsurin" Mezőgazdasági Termelők Szövetkezete, Dánszentmiklós

ADR LOGISTICS Kft. Gyál

AQUARIUS-AQUA Kft. Cegléd

Kontaktbusz Kft. Bp.

Dunatár Kft. Bp.

Energiagazdász Kft. Bp.

Nagy László egyéni vállalkozó Kemence

Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár

Beho Szolg. Bt. Budaörs

Flame Spray Hungary Kft. Gödöllő

Furgon City Kft. Bp.

LÉMA Sped Kft. Bp.

VARETTI Kft. Bp.


TECTUM Épületgépészeti és Kereskedelmi Kft. Budapest

Kraftszer Épületgépészeti Kft. Budapest

Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Kórház Bp.

Béflex Egyedi Kft. Bp.

Béflex Letters Kft. Bp.

BS. Hús Kft. Hajdúnánás

Laing Szívattyú Kft. Cegléd

Bárka Színház Kht. Budapest

RUUKKI Hungary kft. Biatorbágy

Süszi Bt. Budapest

Polc-Tech-2006 Kft. Ösi

Főv.Önk.Gyermekvédelmi Intézmények Gazdasági Szervezete Budapest

K&H Kő és Homok Kavicsfeldolgozó Kft. Babót

CEMEX Hungária Kft. Mosonmagyaróvár

Geoprofit Kft. Tata

PENNY MARKET Kft. Alsónémedi

Real-Trade-Max Bt. Aszód

Philatelia Hungarica Kft. Budapest

INHIBIT SVELTO Kft. Tát

Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft. Budapest

H&N service Kft. Budapest

Vectigal Kft. Budapest

Főtáv Zrt. Budapest

AUTENT Hungaria Kft. Budapest

Sector Rehab Kft. Tata

MW - TRIÓ KFT. Budapest

Interex-Waga Kft. Székesfehérvár

MCE Slovensko s.r.o. (Szovákia)